Te weinig ogen

Laatste reactie 01/02/2019 10:51 door Rene
· Markeren als ongelezen
Jaap van Tuyll 2 maanden geleden geplaatst
Zoals de meeste beginners heb ik nog moeite met het tegelijk spelen met twee handen. Maar ik merk ook dat ik ogen tekort kom. Ik moet kijken naar het blad met daarop de noten en akkoorden die ik moet spelen, maar tegelijk moet ik ook kijken naar mijn twee handen om te zien of ze op de goede toetsen zitten. Nu is mijn vraag: waar moet ik uiteindelijk naar streven:
dat ik de bladmuziek uit mijn hoofd ken?
of dat mijn rechterhand automatisch de juiste noten speelt zonder dat ik dat met mijn ogen controleer?
of dat mijn linkerhand de juiste akkoorden speelt zonder dat ik dat met mijn ogen controleer?
of misschien wel alle drie?
Ik ben benieuwd naar de visie van meer ervaren keyboard (of piano) spelers.
Joske coomans 2 maanden geleden geplaatst
dag Jaap,  ik zou zeker de akkoorden van buiten leren , zodat je die " blind " kan nemen . en altijd apart alles in studeren . op de duur kan je toch enige maten uit het hoofd ,zodat je even naar je handen kan spieken .

succes !
 joske
Jaap van Tuyll 1 maand geleden geplaatst
Door de clip van Voor haar van Frans Halsema (heb ik altijd al een prachtig nummer gevonden trouwens) te bekijken denk ik dat ik het antwoord op mijn vraag gevonden heb. Hij zingt en speelt piano terwijl hij in de camera kijkt. Daaruit leid ik af dat hij de muziek uit zijn hoofd kan spelen en dat zijn vingers blindelings de weg kunnen vinden op de piano. Je hebt dus helemaal geen ogen nodig om te kunnen spelen. Dat doet me eraan denken, Ray Charles was toch blind?
Rene Knops 1 maand geleden geplaatst
Beste @jaapvantuyll​  het mooie van het leren spelen van akkoorden is, dat je er maar enkele hoeft te kennen, ten opzichten van muzieknoten, om muziek te kunnen maken.

Ik wil graag nog even reageren met wat tips op je vragen als je dat goed vind ;-):

Ik vermoed dat je een 'stapje'mist of iets te snel wil gaan... 😉

Vraag: Ik moet kijken naar het blad met daarop de noten en akkoorden die ik moet spelen, maar tegelijk moet ik ook kijken naar mijn twee handen om te zien of ze op de goede toetsen zitten. Nu is mijn vraag: waar moet ik uiteindelijk naar streven:

1.  Akkoorden: De focus ligt in dit lesprogramma niet op de enkele liedjes die je tegenkomt, maar vooral op het aanleren en oefenen van de akkoorden.   Ik zou dit eerst doen zoals ik ook in mijn video's vertel en uitleg.

Je hoeft ze niet ineens allemaal te kennen (is wel handig), je start met het oefenen van de 12 meestgespeelde akkoorden zoals uitgelegd in de video's en het pdf lesboek en akkoordenboek.
Heb je deze al gedownload en uitgeprint?
De opdracht is om deze akkoorden met je rechterhand apart en linkerhand apart binnen 30 seconden te kunnen spelen.  Daar zou ik de focus op leggen.

2. Om deze akkoorden in de praktijk te oefenen, heb ik ook in de introductiecursus een paar leuke oefeningen gemaakt voor je.
In de introductiecursus zitten 2 lessen, 'plezier met akkoorden deel 1 en deel 2'  hier ga je een liedje spelen met akkoorden.  
Zou je deze alstublieft willen proberen en oefenen?

3. Dan ben je denk ik ook klaar om met de 1e liedjes uit de beginnerscursus van start te gaan.
Omdat we steeds dezelfde akkoorden (C, F, en G) oefenen.

Als het goed is weet je dan inmiddels hoe je deze eenvoudig kunt vinden op je toetsenbord, bijna blindelings...

4. Om happy birthday en Oh When the saints te leren spelen, is het dus belangrijk dat je vooral de desbetreffende akkoorden (C, F, en G) goed kent.   Ook is het belangrijk om EERST de melodie met je rechterhand met steeds DEZELFDE vingers te spelen.

Alstublieft, sla geen lessen over, volg alles stap-voor-stap en dan gaat het je zeker lukken!!
Ik hoop dat deze tips je helpen.

Ik hoor graag van je over 2 weken terug hier op het forum als je je 1e liedje hebt geleerd  goed?  Open dan even een nieuw topic a.u.b.    Veel succes!! 😄🎹👍
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 January 2019 om 13:25
Aantal lezers 36
Aantal reacties 4